De website is in ontwikkeling

Thikagiki Thithi


Beans Parameters


Brandingsniveaus:
Cafeine:
Herkomsten:
Hoogtes:
Smaakprofielen: , , ,
Soorten:
Verwerkingsmethoden:
Zuurtegraden:

Additional


Thikagiki Thithi is een single origin van Keen Coffee uit Murang’a, Kenia. Deze filterbrand laat het terroir spreken met heldere zuren, zoetheid en een schone, lange afdronk.

  • Variëteiten: SL28, SL34, Ruiru 11, Batian.
  • Proces: fully washed, 18 tot 24 uur fermentatie, meertraps wassen, langzame beddroging.
  • Smaak: zwarte bes, rabarber, pruim, zijdeachtig mondgevoel.

Afkomstig van de Thikagiki Farmers Cooperative Society, met transparante keten en beloning voor kwaliteit. Geschikt voor filterbereiding.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Thikagiki Thithi” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer over Thikagiki Thithi


De Oorsprong en de Boer

Thikagiki Thithi komt van de Thithi-factory in het district Murang’a, centraal Kenia. De fabriek maakt deel uit van de Thikagiki Farmers Cooperative Society, waar honderden smallholders samenwerken. De meeste boeren bezitten 1–2 hectare en telen koffie naast gewassen als maïs en bananen. Deze coöperatieve structuur geeft toegang tot betere diensten, transparantie en premieprijzen voor kwaliteitslots.
Geografisch ligt Thithi aan de westelijke uitlopers van het Aberdare-gebergte. De regio staat bekend om diepe, rood-vulkanische bodems en koele hooglandklimaten die trage rijping stimuleren tussen grofweg 1.600 en 1.866 meter hoogte. Dit terroir ondersteunt heldere zuren en gelaagde fruitsmaken die typisch zijn voor Murang’a.
De variëteiten in deze lot zijn klassiek Keniaans: SL28 en SL34, aangevuld met Ruiru 11 en Batian. SL-lijnen staan bekend om hun intense zuurgraad en vaak zwartebessige expressie. Ruiru 11 en Batian brengen ziekteresistentie en opbrengststabiliteit, zonder de cupkwaliteit uit het oog te verliezen wanneer zorgvuldig verwerkt.

Van Bes tot Boon

Boeren plukken selectief rijpe bessen en leveren die dezelfde dag bij de Thithi-factory. Na strenge sortering ondergaat de oogst een traditioneel fully washed proces: ontpulping, droge fermentatie en meertraps wassen. Dit schema is kenmerkend voor kwaliteitsstations in Centraal-Kenia.
Bij Thithi fermenteert de koffie 18–24 uur in betonnen tanks, met tussentijdse wasbeurten om consistentie te bewaren. Daarna weken de bonen in schoon water, gevolgd door droging, eerst op jute en vervolgens op verhoogde bedden. Afhankelijk van het weer duurt drogen 12–20 dagen. Dit levert helderheid, zoetheid en balans in de kop.
Keen Coffee brandt deze lot als filterbrand. De branderij staat bekend om lichte profielen met sprankelende smaken, zodat het gewassen Keniaanse profiel ongehinderd kan schitteren. Het doel is transparantie in terroir en een doordringende, schone zoetheid.

Het Smaakprofiel

De aromatische opening is intens en kenmerkend Keniaans, met rijpe bessen en frisse florale toetsen. In de smaak domineren zwarte bes, rabarber en pruim, gedragen door een stroperige zoetheid die de mond bedekt zonder log te worden.
De zuurgraad is helder en sprankelend, maar blijft keurig ingebed in de zoetheid. Het mondgevoel is medium-vol met een zijdeachtige, stroperige textuur. De afdronk blijft lang en schoon, met een aanhoudende zwartebessen-echo en lichte kruidigheid die uitnodigt tot nog een slok.

Duurzaamheid en Erkenning

De keten achter deze koffie is kort en traceerbaar. De supply-chain loopt van Thikagiki Farmers Cooperative Society via Nordic Approach naar Keen Coffee. De coöperatie werkt met strikte sortering en lot-scheiding, waardoor smallholders voor kwaliteit worden beloond. Nordic Approach focust op langetermijnrelaties met FCS’s en kwaliteitsbonussen, wat bijdraagt aan stabiele inkomens en constante kwaliteit.
Certificeringen worden niet genoemd voor deze specifieke lot. Wel is de werkwijze, met directe relaties en transparante inkoop, in lijn met specialty-praktijken in Centraal-Kenia. Publieke prijzen of competities voor Thikagiki Thithi worden niet gerapporteerd, maar het profiel past bij de hoog scorende, schone gewassen stijl waar de regio om bekendstaat.

Praktische Details

Thikagiki Thithi wordt aangeboden als filterbrand, met keuze uit verschillende verpakkingsgroottes. Keen positioneert zijn koffies als single origin met lichte branding. De zakken communiceren duidelijk de herkomstnaam, passend bij het streven om het verhaal van coöperatie en station zichtbaar te maken.
Beschikbaarheid is seizoensgebonden. In Kenia vindt de hoofdpluk tussen oktober en januari plaats, gevolgd door bemonstering in het voorjaar en verscheping later in het jaar. Daardoor verschijnt een lot als Thithi doorgaans in beperkte vensters op de markt. Er worden geen prijsgegevens of SCA-scores voor dit specifieke product vermeld.