De website is in ontwikkeling

SIJL Coffee

SIJL Coffee bouwt in Assen aan een specialty flagship waar microbranden zichtbaar gebeurt. Espressobar, bonbonbar en espressomachine showroom komen samen met focus op kwaliteit, beleving en kleine batches.

SIJL Coffee Bonen

Enig resultaat

De goedkoopste prijzen per 1 kg worden weergegeven

Meer over SIJL Coffee


SIJL Coffee, microbrander met zichtbare beleving in Assen

SIJL Coffee bouwt in Assen stap voor stap aan een herkenbaar specialtyprofiel. De formule combineert espressobar, bonbonbar en roastery in één flagship. Gasten krijgen kwaliteit, beleving en innovatie in een compacte, toegankelijke setting.

Van online roastery naar flagship

De oorsprong ligt in 2020, toen via een online roastery de eerste eigen koffies verschenen. Hiervoor werd een gehuurde PROBAT gebruikt om snel te starten. In 2021 opende “SIJL Espressobar” in Drenthe en profileerde het merk zich als de “eerste specialty coffee bar in Drenthe”.

De eerste locatie aan Weiersloop 15 telde 54 m² en focuste op espresso. Van november 2022 tot mei 2024 draaide een tweede site in Warenhuis Vanderveen op Koopmansplein 16. In 2024 volgde consolidatie naar Gedempte Singel 15, 9401 JM Assen, als centrale uitvalsbasis.

Leiderschap en kwaliteitscultuur

Oprichter Jibbe Sijl treedt zichtbaar op als eigenaar en gezicht van het merk. Zijn motto “KWALITEIT, BELEVING EN INNOVATIE…” sluit aan bij een hands-on stijl. Vacatureteksten benadrukken training voor barista’s en chocoladeteam, gericht op ambacht en groei.

In-bar micro-roasting als onderscheidend hart

SIJL zet in op microbranden in de bar, zodat gasten het brandproces zien, ruiken en proeven. De keuze viel op een “Shop Roaster” uit de Verenigde Staten, geselecteerd omdat deze zonder vergunning in stadscentra kan functioneren. Het plan was om de roaster in mei 2025 te ontvangen en zo volledig in-house te branden in Assen.

Tijdens de verhuizing begin 2024 lag zelf branden tijdelijk stil. De productielijn verschuift naar frequente, kleine batches, direct gekoppeld aan de gastbeleving op de vloer.

Apparatuur en showroom voor de prosumer

De roastery-roadmap draait om de integratie van de Shop Roaster in de espressobar. De winkel fungeert ook als showroom voor thuis- en prosumerapparatuur. Onder meer Rocket, ECM, Lelit, STONE en La Marzocco worden gepresenteerd. De flagship vermeldt expliciet een “Espressomachine Showroom”.

Signatures en single origins

De huidige single origin “Ethiopië Bookkisa” is een omni-roast met melon, zwarte bes en zwarte thee. De koffie werkt zowel als filter als espresso en komt van Sookoo Coffee van Ture Waji. De verwerking is natural met variëteiten 74110 en 74112 op 2.000 tot 2.150 meter.

Tijdens de pauze in zelf branden in 2024 en 2025 verkocht en schonk SIJL geselecteerde Kolibri Coffee Roasters. Zo bleef het specialtyaanbod op peil voor vaste gasten en nieuw publiek.

Herkomst en partners

De Ethiopische herkomst verwijst naar Dambi Uddo in Shakiso, Guji, met circa honderd smallholders. Kersen worden gesorteerd per sub-kebele voor betere lotconsistentie. Genoemde partner is Sookoo Coffee van Ture Waji. Verdere jaarpartners, importeurs en FOB-transparantie zijn niet publiek beschikbaar.

Locatie, tijden en aanbod

Flagshipadres, Gedempte Singel 15, 9401 JM Assen. Geopend maandag tot en met zaterdag 10:00–17:00, zondag 13:00–17:00. De zaak biedt zitplaatsen, terras, on-site roastery, to-go, viennoiserie en snacks, chocoladeverkoop, koffieverkoop en de espressomachine-showroom.

Eerdere locaties waren Weiersloop 15 en Koopmansplein 16 in de periode november 2022 tot mei 2024. De consolidatie brengt alle onderdelen samen onder één dak.

Verkoopkanalen en formule

De kern is on-premise specialty met bonbonbar en apparatuurshowroom. Daarnaast is er een webshop voor bonen, chocolade en machines met landelijke verzending vanaf drempelbedragen. SIJL ontwikkelt een flexibel franchiseconcept “SIJL by ‘You'”. Dit biedt training, merkprocessen en ruimte voor lokale menu- en leverancierskeuzes.

Community en erkenning

In 2024 werkte SIJL samen met Kolibri Coffee Roasters en schonk drie Kolibri-koffies tijdens de verbouwfase. Bezoekersreviews noemen proeverijen onder leiding van de eigenaar en sterke gastinteractie. SIJL staat vermeld in de European Coffee Trip-gids voor Nederland.

Kernpunten in één oogopslag
  • Start online roastery in 2020, opening espressobar in 2021 in Drenthe
  • Eerste site 54 m² aan Weiersloop 15, tweede site in Warenhuis Vanderveen
  • Flagship sinds 2024 aan Gedempte Singel 15, 9401 JM Assen
  • In-bar micro-roasting met Shop Roaster, plan voor ontvangst in mei 2025
  • Showroom met Rocket, ECM, Lelit, STONE en La Marzocco
  • Single origin “Ethiopië Bookkisa” van Sookoo Coffee, natural 74110/74112
  • Sourcing via Dambi Uddo, Shakiso, Guji, circa honderd smallholders
  • Openingstijden, ma–za 10:00–17:00, zo 13:00–17:00
  • Franchiseconcept “SIJL by ‘You'” met training en lokale vrijheid
  • Collaboratie 2024 met Kolibri, drie Kolibri-koffies op de molen

Wat dit betekent voor professionals

SIJL koppelt branding direct aan gastbeleving door zichtbaar micro te branden in de bar. De vergunningvrije Shop Roaster ondersteunt innercity-locaties met beperkte installatieruimte. De combinatie van bonbonbar, espressobar en showroom verbreedt marges en vergroot dwell time. Voor roasters, cafés en retailers illustreert het model hoe kleine batches, transparante service en educatie elkaar versterken.