De website is in ontwikkeling

Ethiopia Hambela


Beans Parameters


Brandmethoden:
Cafeine:
Herkomsten:
Hoogtes:
Smaakprofielen: , , , ,
Soorten:
Verwerkingsmethoden:

Additional


De Ethiopia Hambela is een uitzonderlijke koffie uit de Guji Zone in Ethiopië, afkomstig van kleine boeren onder leiding van Tagel Alemayehu. Deze koffie is beschikbaar als single origin bij Chatwick en biedt een helder, fruitig profiel met florale tonen. Door de unieke natural- en gewassen verwerkingsmethoden krijgt de koffie een rijke body en een lichte tot medium branding. Deze koffie is ideaal voor filterzetmethoden en een lichtere espresso. Geniet van de heldere zuurgraad en de complexe smaken van framboos, blauwe bes, en een romige afdronk.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ethiopia Hambela” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer over Ethiopia Hambela


De Oorsprong en de Boer

De bonen van de lotnaam “Ethiopia Hambela” vinden hun oorsprong in de streek Hambela Wamena in de zone Guji Zone van de Oromia‑regio in Ethiopië. 
De koffie komt van kleine boeren – zo meldt een lotvoorbeeld van 130 boeren onder leiding van Tagel Alemayehu die hun oogst leveren aan een station in Hambela. 
Het gebied kent hoogtes van circa 1.800 tot 2.350 meter boven zeeniveau, wat zorgt voor langzame rijping van de kersen en ontwikkeling van smaakcomplexiteit. 
Wat betreft variëteiten: het betreft voornamelijk lokale heirloom‑variëteiten zoals Kurume en Dega (of Wolisho) die door de vele generaties boeren in Ethiopië zijn geselecteerd. 

Van Bes tot Boon

Na oogst worden de koffie­kersen zorgvuldig gesorteerd en verwerkt. Bij Hambela‑lots wordt zowel “natural” (droog) als “washed” (gewassen) verwerkings­methode aangetroffen. 
Bij de natural‑methode droogt de gehele kers enkele dagen tot weken op verhoogde bedden in de zon, waarna het vruchtvlees af wordt gescheiden. Deze methode versterkt de fruitige aroma’s en zorgt voor een volle body. 
De roaster uit Nederland gebruikt een 100 % elektrische fluid‑bed machine om de single‑origin bonen te branden, waarmee een schone en uitgebalanceerde smaak wordt gerealiseerd. 
Voor dit lot zal de branding licht‑tot‑medium zijn gehouden om de delicate hoogtelijn, fruitigheid en helderheid van de Ethiopische variëteit optimaal tot uiting te brengen.

Het Smaakprofiel

In de kop toont Ethiopia Hambela een heldere, vaak theë‑achtige frisheid met florale ondertonen en opvallende fruitigheden. Een waslot bijvoorbeeld beschrijft “bergamot en witte bloemen” als eerste indruk. 
Andere versies – vooral van het natural‑type – benadrukken tonen van framboos, blauwe bes, melkchocolade en een romig lichaam. 
De zuurgraad is helder en levendig, het mondgevoel licht tot middelzwaar, en de afdronk vrij lang, vaak met subtiele chocolade‑ of jam‑achtige accenten.

Duurzaamheid en Erkenning

De producenten bij Hambela werken veelal in coöperatieve of station‑verbanden waarbij aandacht is voor traceerbaarheid tot individuele boeren. 
Hoewel er geen specifieke cupping‑score vermeld is op de roastersite, benadrukken importeurs dat het lot tot de topcategorie van Ethiopian specialty coffee behoort. 
Het feit dat de roaster zelf kiest voor een elektrische roaster en kleinschalige single origins past binnen een duurzaam en kwaliteitsgericht profiel.

Praktische Details

De Ethiopia Hambela‑bonen zijn beschikbaar als single origin bij Chatwick en worden regelmatig als seizoenslot gepresenteerd — dus in beperkte oplage. 
Verpakkingsdetails zijn niet uitgebreid omschreven, maar de brandingstijl van Chatwick is modern, minimalistisch en gericht op versheid.
Hoewel er geen specifieke zet­aanbeveling is vanuit de roaster, lenen de heldere zuurgraad en fruitige aard zich zowel voor filter‑zetmethoden als voor een lichtere espresso.