GrachtenBeans / GUATEMALA / Huehuetenango

Herkomst: Huehuetenango


Huehuetenango Bonen Proeven in Amsterdam voor Perfecte Smaak
Ontdek levendige fruittonen en chocoladezoete diepgang van Huehuetenango in Amsterdam Geniet van tips en zetadviezen bij Grachten Beans voor een perfecte kop

Specialty Huehuetenango-bonen uit de hooglanden van Guatemala verrijken de Amsterdamse koffiescรจne met een levendige aciditeit, chocoladetonen en florale accenten. Deze verfijnde boon geeft filterkoffies en espresso’s een uitgesproken karakter en past perfect bij de missie van Grachten Beans voor smaakbeleving.

Huehuetenango Bonen in A’dam


  • Classic Guatemala

    Classic Guatemala

    Intense en complexe smaak met fruitige accenten en een vleugje kruidigheid. Creรซert een romige crema en een lange nasmaak. Een must-try voor elke koffieliefhebber!

Meer over Huehuetenango


Introductie

Huehuetenango-koffie uit Guatemala staat hoog aangeschreven vanwege de rijke smaak en het bijzondere terroir in de Sierra de los Cuchumatanes. Deze regio ligt op ongeveer 1.500 tot 2.000+ meter hoogte en brengt bonen voort met een dichte structuur, sprankelende aciditeit en verfijnde zoetheid.

Herkomst en Hoogte

De Sierra de los Cuchumatanes in het noordwesten van Guatemala zorgt voor een microklimaat waarin warme winden vanuit Mexico nachtelijke vorst voorkomen. Hierdoor rijpen de koffiebessen langzaam en behouden ze een volle smaak. Het resultaat is een zogenoemde Strictly Hard Bean, die extra complexiteit geeft in de kop.

Smaak en Varietals

Bekende variรซteiten zijn Bourbon, Typica, Caturra, Catuaรญ en Pache. Deze combineren florale accenten met levendige fruittonen, zoals citrus en steenfruit. Er komen ook Pacamara- en Maragogype-varianten voor, die extra body en kruidige diepgang toevoegen. Zo ontstaan nuances van chocolade, karamel en soms subtiele bloemige aroma’s.

Verwerkingsmethode

In Huehuetenango wordt meestal de gewassen methode toegepast. Hierbij worden de bessen ontdaan van het vruchtvlees en gefermenteerd in water, waarna de bonen in de zon drogen. Deze aanpak accentueert de heldere aciditeit en laat de terroirkenmerken volop spreken. Soms experimenteren boeren met honey of natural methoden, wat meer fruitig zoet kan geven.

Zetadvies in Amsterdam

Voor het beste resultaat bij filtermethoden zoals V60 of Chemex een lichte tot medium roast gebruiken. Dat onderstreept de citrustoetsen en florale aroma’s. In een espresso-uitvoering zorgt een iets langere extractietijd voor een gebalanceerde kop, met chocoladezoete ondertonen en een frisse afdronk. Deze specialty past perfect bij de focus van Grachten Beans op smaakoptimalisatie.

Milieu en Gemeenschap

Veel kleine boeren in Huehuetenango werken samen via coรถperaties als ASOBAGRI en CODECH. Ze hanteren vaak schaduwbomen en organische bemesting. Finca El Injerto is een bekend voorbeeld van een familiebedrijf met talloze Cup of Excellence-onderscheidingen. Fair Trade- en biologische certificeringen zijn wijdverbreid, waardoor lokale gemeenschappen worden ondersteund en natuurgebieden beschermd blijven.