More About Peru – Santos Flores Cordova
De Oorsprong en de Boer
In de noordelijke Andes van Peru, in het district Huabal bij het dorp El Huaco, werkt producent Santos Flores Córdova samen met haar dochter aan kleine percelen op 1860 meter hoogte. De ligging in Jaén, provincie Cajamarca, levert koele nachten en veel zon, wat de rijping vertraagt en de suikers concentreert. Deze koffie keert terug bij Back to Black en draagt een bijzonder verhaal: de hele keten, van boer tot branding en bar, is in vrouwelijke handen. Dat begint op het erf van Santos en loopt via exporteur-importeur Cultivar, opgezet door Lisanne Oonk, tot aan de branders Melanie en Inge in Amsterdam.
Huabal staat bekend om hoge hoogtes en uitgesproken, schone koppen. In en rondom El Huaco verwerken veel kleinschalige boeren hun kersen op eigen erf; de regio levert vaak florale, citrusgedreven profielen dankzij het bergklimaat en de traditionele natte verwerking. Deze context past bij de precisie waarmee Santos haar lot samenstelt.
De variëteiten op dit perceel zijn Caturra en Pache. Caturra is een natuurlijke mutatie van Bourbon met een compacte groei, vaak gewaardeerd om helderheid en levendige citruszuren op grotere hoogtes. Pache is een compacte Typica-mutatie met goede kopkwaliteit, maar vraagt zorg in teelt en selectie. Samen geven ze in Cajamarca vaak een combinatie van frisheid, zoetheid en delicate bloemen.
Van Bes tot Boon
Na de pluk worden de kersen van Santos gewassen verwerkt via het station El Romerillo. Bij de gewassen methode worden kersen ontdaan van schil en pulp, gefermenteerd om slijmresten los te maken, daarna zorgvuldig gewassen en op bedden of patios gedroogd. Deze aanpak accentueert definitie en transparantie in de kop, waardoor citrus, florale tonen en suikerrietachtige zoetheid helder naar voren komen.
Back to Black biedt dit lot als afzonderlijke brandprofielen voor filter en espresso. Het doel is behoud van zuiverheid en florale fijnheid voor filter, met genoeg oplosbare suikers en structuur om als espresso stand te houden. De branderij adviseert een rusttijd: starten vanaf dag 4 na branding voor filter en dag 10 voor espresso, zodat koolzuur ontsnapt en extractie stabieler wordt.
Het Smaakprofiel
In de aromatische opening vallen witte thee en rozenblaadjes op, gevolgd door een schone, citrische zuurgraad. In de smaak komen tropisch fruit en honingsnoetjes samen, met een medium body dat het geheel draagkracht geeft. De balans blijft fris en verfijnd, met een lang nablijvende, bloemige echo. Variaties als sinaasappel en bergamot doken in eerdere oogsten ook op, passend bij Caturra en Pache op deze hoogte.
Duurzaamheid en Erkenning
Dit lot is meer dan een smaakprofiel, het is ook een ketenkeuze. Back to Black werkt transparant met importpartners die directe relaties bouwen met kleine boeren en hogere prijzen voor kwaliteit stimuleren. In dit geval is de keten expliciet vrouwelijk, van producent tot import en branding. De branderij communiceert traceerbaarheid als sleutel tot eerlijke prijszetting en langetermijnontwikkeling op boerderijniveau.
Ook de verpakking is doordacht. De zakken zijn 100% recyclebaar LDPE met watergedragen inkt, en intern worden herbruikbare emmers gebruikt voor levering aan bars en wholesale. Bovendien worden jute- en GrainPro-zakken hergebruikt of teruggestuurd, terwijl kaf uit het brandproces lokaal wordt ingezet. Deze keuzes verminderen afval en sluiten aan bij stadsgerichte initiatieven rond circulariteit.
Praktische Details
Advies van de branderij, specifiek voor dit lot: begin filterzetten 4 dagen na branding, espresso vanaf 10 dagen, en consumeer idealiter binnen zes weken voor maximale frisheid. De boon is beschikbaar als filter- of espressobranding en kan op aanvraag gemalen worden voor V60, snelfilter, mokapot of French press.
De release is seizoensgebonden en keerde al een tweede jaar op rij terug, wat wijst op consistente kwaliteit bij Santos Flores Córdova en haar percelen in Huabal. Specifieke wedstrijdprijzen of SCA-scores worden voor dit lot niet genoemd, wat de nadruk verlegt naar transparantie, smaak en relatie.
Reviews
There are no reviews yet.